U.T.O. Grdunac

restoran Papalina, kupalište na Dobri, poljoprivredno gospodarstvo, vodenica-Matin mlin

Gospodarstvo Grdunac nalazi se uz rijeku Dobru na županijskoj cesti Mali Erjavec- Stative u mjestu Jaškovu.Gospodarstvo je udaljeno od Zagreba 55 km,od Karlovca 12km, od Ozlja 9km prema Slovenskoj granici(Metlika 20km).Iz pravca Zagreba Može se doći autocestom pa putem do Karlovca prema Ozlja u mjestu Gornjem Pokuplju,desno dolazite u mjesto Jaškovo i dalje pratite putokaz „Matin mlin“. Također može se doći starom Karlovačkom cestom preko Jastrebarskog i Draganića gdje u mjestu Mrzljaki skrenete desno u smjeru putokaza Tuškani-Mahično i dalje prema Gornjem Pokupnju.

O POVIJESTI GOSPODARSTVA

Gospodarstvo Grdunac kupili su 1942. Mata i Jana Grdunac od barunice Elizabete von Hunolstein rođ.Bunjevac.Na imanju se u to vrijeme nalazila gostionica,trgovina, kolarnica(proizvodnja i održavanje zaprežnih kola,kovačnica i vodenica sa slapom na rijeci Dobri.

Obitelj Jane i Mate Grdunac radila je u Vodenici do 1970. Nakon čega se većinom bave ugostiteljstvom i poljoprivredom dok je vodenica prestala sa radom,sve do 2004. kada se obitelj Grdunac ponovo odlučuje da osposobe vodenicu i dovedu je u funkciju da proizvodi brašno.

Eto tako se opet počelo okretati vodenično kolo taka tika taka i mljeti pšenicu, Kukuruz,raž i ostale žitarice.